Terug naar het overzicht

350 jaar Stadsrechten Blokzijl

Op 23 augustus 1672 verdreef Blokzijl als eerste plaats in Overijssel de M√ľnsterse troepen van bisschop Bernhard von Galen. Als dank voor deze dappere daad kreeg Blokzijl stadsrechten toegekend, die in 1675 weer werden ingetrokken.

Desondanks viert Blokzijl in 2022 het jubileum van 350 jaar stadsrecht. Stichting de Stad Blokzijl heeft een grootse viering in voorbereiding onder de noemer ‘Glorieus Rampjaar’. De feestweek vindt plaats van 10 tot en met 17 september 2022. Het programma is zeer divers. Op een drijvend podium in de Kolk worden optredens door bands en verenigingen verzorgd. De kinderen bouwen de hele week aan een boot die op zaterdag 16 september wordt gepresenteerd. Op de maandagavond (12 september) wordt er een lezing verzorgd door museum Het Gildenhuys en op de woensdagmiddag (14 september) kan er over de historische markt gestruind worden. Op 17 september wordt de feestweek afgesloten met de hysterische markt, waarbij bijzondere figuren rondlopen en optredens geven, en de beoordeling van de taarten die gemaakt worden tijdens Heel Blokzijl Bakt.

Tijdens de Feestweek is ook de Beat Bommen Berend Escaperoom aanwezig van 12 t/m 17 september. Als bezoeker kruip je in de huid van de Overijsselse bevolking die in 1672 de inval en bezetting meemaakte. De Beat Bommen Berend is een leuke en leerzame mobiele beleving voor iedereen vanaf tien jaar. Gebruik jij je historische kennis en puzzelvaardigheid om Bommen Berend te verslaan?

Het kanon bij de havenkolk in Blokzijl, met op de achtergrond de Grote Kerk.

Ijsselacademie © 2024 | Ontwerp & realisatie: Blik Reclame