Terug naar het overzicht

Lezing ‘Bommen Berend en het Rampjaar in Overijssel’

Op donderdagavond 24 november 2022 organiseert de Historische Vereniging Hardenberg een lezing over Bommen Berend en het Rampjaar in Overijssel.

In 2023 is het 350 jaar geleden dat het Rampjaar plaatsvond. Vanaf 1 juni 1672 werden Oost- en Noord-Nederland bezet door de Münsterse bisschop Bernhard von Galen, een oude bekende die ook al in 1665-1666 de provincie was binnengevallen. Tijdens het Rampjaar liep hij Twente onder de voet en zagen de IJsselsteden Deventer, Zwolle en Kampen zich genoodzaakt om zich snel aan hem over te geven. Als een sprinkhanenplaag zwermden de Münsterse en Keulse voetknechten uit over het platteland. Op 5 juli 1672 capituleerde de Overijsselse Ridderschap op huis De Groote Scheere bij Hardenberg, en erkende Von Galen zelfs als nieuwe landsheer.

Te midden van al het oorlogsleed vielen hier en daar ook verhalen op te tekenen van verzet. Hoog in Overijssel verzette Blokzijl zich tegen de bisschop, elders in Gramsbergen weigerde een officier te capituleren. Uiteindelijk keerden de kansen in 1674 en dropen de Münsterse troepen af. Bij hun terugtocht roofden ze stad en land leeg. Een lang rampjaar kortom.

Ijsselacademie © 2024 | Ontwerp & realisatie: Blik Reclame