Terug naar het overzicht

Tentoonstelling ‘Het verraad van Deventer. Rampjaar 1672.’ – Verlengd tot 27 november!

Dit jaar staat Museum De Waag in Deventer stil bij het Rampjaar dat Nederland 350 jaar geleden trof. Vanaf 22 mei 2022 is op de begane grond van het museum de tentoonstelling ‘Het verraad van Deventer. Rampjaar 1672’ te zien.

In 1672 werd Deventer door Bommen Berend gelegerd. De stad bood als enige in Overijssel weerstand, maar dit kwam de inwoners duur te staan. Bommen Berend liet de stad van alle kanten beschieten met bommen en mortieren. Het stadsbestuur en burgemeester Hendrick Nilant gaf zich een dag later over. Na het Rampjaar is Deventer altijd van verraad beschuldigd. In deze interactieve tentoonstelling is het aan de bezoeker om een eigen oordeel te vellen: is het overgeven van de stad de juiste keuze geweest? Of had de stad stand moeten houden tegen Bommen Berend?

Het museum heeft een prachtige reeks voorwerpen, variĆ«rend van noodgeld tot diverse portretten als ook een unieke burgemeestersbeker die het lot van omsmelten bewaard bleef. Naast de tentoonstelling over het Rampjaar is op de eerste verdieping van het museum de tentoonstelling ‘Deventer Topstukken’ te vinden. Op de tweede verdieping wordt de bezoeker meegenomen in de geschiedenis van de stad en de ontwikkeling tot bloeiende Hanzestad.

Van 21 t/m 23 juni is de Beat Bommen Berend Escaperoom aanwezig bij Museum De Waag. Als bezoeker kruip je in de huid van de Overijsselse bevolking die in 1672 de inval en bezetting meemaakte. De Beat Bommen Berend is een leuke en leerzame mobiele beleving voor iedereen vanaf tien jaar. Gebruik jij je historische kennis en puzzelvaardigheid om Bommen Berend te verslaan?

Ijsselacademie © 2024 | Ontwerp & realisatie: Blik Reclame