Terug naar het overzicht

Vaartochten Vechtezomp ‘Grammesberghe’

Het pistool op de borst van Coevorden. Zo staat het stedeke Gramsbergen bekend. Deze geschiedenis gaat helemaal op voor het Rampjaar 1672. Tot tweemaal toe verdedigde de 17-jarige vaandrig Gerrit van Riemsdijk met 36 man het kasteel Gramsbergen tegen Bommen Berend. Maar na de gedwongen overgave belegerde de M√ľnsterse bisschop vanuit Gramsbergen twee keer Coevorden, o.a. door de Vecht af te dammen.

Tijdens de vaartochten met de historische vechtezomp “De Grammesberghe” vertellen de gidsen vaak over de oorlogshandelingen van Bernhard von Galen, en de samenhang met de invallen van de Fransen en Engelsen. De zomp vaart als het ware in de historie met het zicht op Coevorden. Ook in Gramsbergen, tijdens stadswandelingen, komt de bezetting van het kasteel aan de orde. De kasteelpoorten wijzen nog de toegang tot het voormalig kasteel terrein. Verder is nog de woning van de Van Riemsdijks, waar de vaandrig Gerrit van Riemsdijk woonde, aan te wijzen.

Kijk voor meer informatie en boekingen op de website van Stichting De Vechtezomp. De Vechtezomp vaart in de periode 1 maart tot 31 oktober.

De Vechtzomp vertrekt bij brouwerij en café Mommeriete in Gramsbergen (foto: Stichting De Vechtezomp).

Ijsselacademie © 2024 | Ontwerp & realisatie: Blik Reclame