De gijzeling van de markerichter van Losser
Door Nathalie Niehof
In 1672 verklaart Bommen Berend de oorlog aan de Republiek. Gesterkt door Frankrijk, Engeland en het bisdom Keulen, durft hij het aan om De Nederlanden nogmaals binnen te vallen. In zijn oorlogsverklaring beschrijft hij al het oude zeer tussen zijn bisdom en de Nederlanden, waaronder de situatie met de markerichter van Losser. Hoe zat dat?
Graaf Ernst Wilhelm von Bentheim was de laatste markerrichter van Losser. Hij was de voorzitter van een club aandeelhouders van de gemeenschappelijke bezittingen van het buurschap.
Ernst Wilhelm kwam niet uit Losser, maar uit het graafschap Bentheim, uit het huis Betheim-Steinfurt. Zij waren, tegen de zin van Bommen Berend in, protestant. Tot overmaat van ramp trouwde Ernst beneden zijn stand met Geertruy van Zelfst, kamenierster. Bommen Berend regelde dat zij tot gravin werd verheven. De bisschop hoopte zodoende de invloed op het protestantse graafschap te vergroten, maar dat gebeurde niet.
De gijzeling
Toen Ernst Wilhelm in 1668 na de begrafenis van zijn broer naar huis ging, liet Bommen Berend hem ontvoeren. Drie dagen later bekeerde Ernst Wilhelm von Bentheim, vermoedelijk onder druk, zich tot het katholicisme. Zijn vrouw Geertruy werd ook gevangengezet, maar wist met haar kinderen te ontsnappen en naar de Republiek te vluchtten.
Bommen Berend ontbond vervolgens het huwelijk van de twee en Ernst Wilhelm trouwde daarop met een katholieke gravin.
Dit artikel is een bewerking van G. van Slageren, ‘Bommen Berend, heilige of boef?’, Oet Drop en Marke Losser 2015-3, 6-21.